Achieving Healthy Body Weight in Teenagers: Evidence-based Practice Guidelines for Community Nutrition Interventions

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 November 2010

Abstract

An evidence-based review of research on obesity prevention and treatment in youth was conducted to identify successful elements of community nutrition interventions. Guidelines for dietetic practice appropriate to this age group were synthesized. Following a systematic review of English-language research papers published from 1996 to 2009, 63 interventions met inclusion criteria and were graded according to methodological quality, quantity, consistency, and reproducibility. They also were analyzed for common themes and used to develop guideline statements and a practice algorithm. A national panel of experts in community nutrition, public health, adolescent health, academia, and endocrinology assessed the guidelines and the practice algorithm for validity, acceptability, and applicability. Successful prevention strategies are comprehensive, address social and environmental influences, include nutrition education and physical activity, and use schools as a health promotion delivery venue. Computer- or technologybased and peer-modelling strategies are promising, developmentally appropriate approaches. Effective obesity treatment strategies utilize diet plans and behaviour modification techniques, and involve families in intensive, multidisciplinary interventions. Given the distinct needs of this age group, healthy body weight must be promoted through a comprehensive school-based approach. In summary, obesity prevention and treatment interventions should be comprehensive, multidisciplinary, and developmentally appropriate.

Résumé

Une revue des données probantes issues de la recherche sur la prévention et le traitement de l'obésité chez les jeunes a été menée afin d'identifier les éléments à succès des interventions en nutrition communautaire. Les lignes directrices pour la pratique de la diététique appropriées à ce groupe d’âge ont été synthétisées. Après une revue systématique des articles de recherche publiés en langue anglaise entre 1996 et 2009, 63 interventions satisfaisaient aux critères d'inclusion et ont été classées en fonction de la qualité de la méthodologie, de la quantité, de la cohérence et de la reproductibilité. De plus, elles ont été analysées afin d'extraire des thèmes communs et utilisées pour établir des lignes directrices et un algorithme pour la pratique. Un panel national d'experts en nutrition communautaire, en santé publique, en santé des adolescents, du milieu universitaire et en endocrinologie a évalué ces lignes directrices de même que l'algorithme pour la pratique afin de déterminer leur validité, admissibilité et applicabilité. Les stratégies de prévention qui ont du succès sont exhaustives, tiennent compte des facteurs d'influence sociaux et environnementaux, incluent l’éducation en matière de nutrition et l'activité physique, et utilisent les écoles comme milieu de promotion de la santé. Les stratégies informatiques, technologiques et de modèle par les pairs sont prometteuses et appropriées sur le plan du développement. Les stratégies efficaces de traitement de l'obésité utilisent des plans alimentaires et des techniques de modification du comportement, et font participer les familles à des interventions intensives et multidisciplinaires. Compte tenu des besoins distincts de ce groupe d’âge, on doit faire la promotion du poids santé par l'intermédiaire d'une approche globale à l’école. En résumé, les interventions pour la prévention et le traitement de l'obésité devraient être exhaustives, multidisciplinaires et appropriées sur le plan du développement.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 4December 2010
Pages: 205

History

Version of record online: 19 November 2010

Authors

Affiliations

Brenna Ayliffe, MScAHN, RD
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS
N. Theresa Glanville, PhD, PDt
Department of Applied Human Nutrition, Mount Saint Vincent University, Halifax, NS

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