Four Therapeutic Diets: Adherence and Acceptability

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 November 2010

Abstract

Many health conditions are treated, at least in part, by therapeutic diets. Although the success of any intervention depends on its acceptability to the patient, the acceptability of therapeutic diets and factors that influence it have been largely neglected in nutrition research. A working definition of acceptability is proposed and an examination and summary are provided of available data on the acceptability of common diet regimens used for medical conditions. The goal is to suggest ways to improve the success of therapeutic diets. The proposed working definition of “acceptability” refers to the user's judgment of the advantages and disadvantages of a therapeutic diet—in relation to palatability, costs, and effects on eating behaviour and health—that influence the likelihood of adherence. Very low-calorie, reduced-fat omnivorous, vegetarian and vegan, and low-carbohydrate diets all achieve acceptability among the majority of users in studies of up to one year, in terms of attrition and adherence rates and results of questionnaires assessing eating behaviours. Longer studies are fewer, but they suggest that vegetarian, vegan, and reduced-fat diets are acceptable, as indicated by sustained changes in nutrient intake. Few studies of this length have been published for very low-calorie or low-carbohydrate diets. Long-term studies of adherence and acceptability of these and other therapeutic diets are warranted.

Résumé

Beaucoup de troubles de santé sont traités, du moins en partie, par des diètes thérapeutiques. Bien que le succès de toute intervention dépende de son acceptabilité aux yeux du patient, l'acceptabilité des diètes thérapeutiques et les facteurs qui influent sur elle ont été très négligés dans la recherche en nutrition. Une définition de travail de l'acceptabilité est proposée. De plus, un examen des données disponibles sur l'acceptabilité des diètes communes utilisées pour certaines conditions médicales est effectué, et un résumé est présenté. L'objectif est de suggérer des façons d'améliorer le succès des diètes thérapeutiques. La définition de travail proposée de l’« acceptabilité » fait référence au jugement que pose l'utilisateur sur les avantages et les inconvénients d'une diète thérapeutique – en matière de palatabilité, de coût et d'effets sur le comportement alimentaire et la santé –, des facteurs qui influent sur la probabilité d'adhésion. Les diètes très hypocaloriques, omnivores à teneur réduite en gras, végétariennes, végétaliennes et à faible teneur en glucides sont toutes acceptables pour la majorité des utilisateurs dans les études d'une durée allant jusqu’à un an lorsque l'on considère les taux d'abandon et d'adhésion et les résultats aux questionnaires évaluant les comportements alimentaires. Il existe moins d’études plus longues, mais elles suggèrent que les diètes végétariennes, végétaliennes et à teneur réduite en gras sont acceptables, comme l'indique un changement permanent de l'apport en nutriments. Peu d’études de longue haleine ont été publiées pour les diètes très hypocaloriques ou à faible teneur en glucides. Il serait justifié d'effectuer des études à long terme portant sur l'adhésion et l'acceptabilité de ces diètes et d'autres diètes thérapeutiques.

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Published In

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Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 71Number 4December 2010
Pages: 199 - 204

History

Version of record online: 19 November 2010

Authors

Affiliations

Susan E. Berkow, PhD, CNS
Department of Global and Community Health, George Mason University, Fairfax, VA
Neal Barnard, MD
Washington Center for Clinical Research, Washington, DC
Jill Eckart, BA, CHHC
Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, DC
Heather Katcher, PhD, RD
Washington Center for Clinical Research, Washington, DC

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