Dietitians’ Perceptions of Precepting: Knowledge, Skills, Attitudes, Barriers, and Training

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
21 May 2014

Abstract

Purpose

The extent to which dietitians agreed or disagreed with key informants’ perceptions of precepting knowledge, skills, and attitudes (KSA), training needs, and barriers was determined.

Methods

A 98-item survey was developed and distributed electronically to Dietitians of Canada members (n=5376).

Results

Of the 750 respondents who completed the survey (14% response rate), more than 95% agreed that preceptors should have knowledge of promoting learning and skills acquisition, and of learner assessment and evaluation. More than 90% of respondents agreed that preceptors should have skills in planning, teaching, coaching, research, facilitation, and evaluation. Differences in respondents’ perceptions of preceptor participation in practice-based research differed with years of experience. Respondents with fewer than five years of experience had a higher level of agreement that preceptors should participate in practice-based research than did those with more experience (P<0.05). Respondents indicated that barriers to precepting training were insufficient time (93%) and work environments not supportive of precepting (64%).

Conclusions

The findings articulate the KSA, training needs, and barriers to precepting considered significant for dietitian preceptors. The results are important for the advocacy for resources to support the training and development of preceptors, upon whom sustainability of the profession depends.

Résumé

Objectif

On a déterminé dans quelle mesure les diététistes étaient en accord ou en désaccord avec les perceptions des répondants clés quant aux connaissances, compétences et attitudes (CCA), aux besoins de formation et aux obstacles relatifs au préceptorat.

Méthodes

Un sondage composé de 98 questions a été mis au point et distribué par voie électronique aux membres des Diététistes du Canada (n = 5376).

Résultats

Parmi les 750 répondants ayant rempli le sondage (taux de réponse de 14 %), plus de 95 % croyaient que les précepteurs devraient posséder des connaissances relatives à la promotion de l’apprentissage, à l’acquisition de compétences et à l’évaluation des apprenants. Plus de 90 % des répondants croyaient que les précepteurs devraient posséder des compétences en planification, en enseignement, en coaching, en recherche, en facilitation et en évaluation. Les perceptions des répondants concernant la participation des précepteurs à la recherche fondée sur la pratique différaient selon le nombre d’années d’expérience. En effet, les répondants qui possédaient moins de cinq années d’expérience étaient plus en accord avec le fait que les précepteurs devraient prendre part à de la recherche fondée sur la pratique que ceux qui possédaient plus d’expérience (P < 0,05). Les répondants ont indiqué que les obstacles à la formation sous forme de préceptorat étaient le manque de temps (93 %) et les milieux de travail non favorables au préceptorat (64 %).

Conclusions

Les conclusions expriment clairement que les CCA, les besoins de formation et les obstacles relatifs au préceptorat sont considérés comme étant importants pour les diététistes précepteurs. Ces résultats sont déterminants si l’on souhaite plaider en faveur de ressources visant à soutenir la formation et le développement des précepteurs, de qui la durabilité de la profession dépend.

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Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 75Number 1March 2014
Pages: 7 - 14

History

Version of record online: 21 May 2014

Authors

Affiliations

Roseann Nasser
MSc, RD, CNSC, FDC, Clinical Nutrition Services, Regina Qu’Appelle Health Region, Regina, SK
Catherine Morley
PhD, PDt, FDC, School of Nutrition and Dietetics, Acadia University, Wolfville, NS
Stephanie Cook
MSc, RD, Clinical Nutrition Services, Regina Qu’Appelle Health Region, Regina, SK
Jean Coleman
MSc, RD, Dietetic Internship, Regina Qu’Appelle Health Region, Regina, SK
Shawna Berenbaum
PhD, RD, College of Pharmacy and Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

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