Dietitian Preceptor Knowledge, Skills, Attitudes, and Training: Key Informant Perceptions

Publication: Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
19 August 2011

Abstract

Purpose: Through consultation with Canadian dietitian informants, we aimed to identify the desired knowledge, skills, and attitudes (KSA) for preceptors, training opportunities, and the barriers that prevent preceptor training.
Methods: In this qualitative study, an open-ended survey was sent electronically to 100 key informants across Canada. Informants had experience as preceptors or with dietitian preceptors. Informants were asked to reflect upon the desired KSA, training needs, and barriers to training for dietitian preceptors. Categories of responses under each of these headings were developed on the basis of informants’ responses.
Results: Forty-nine key informants completed the survey, for a 49% response rate. Of the respondents, 41% (20/49) were in clinical practice and 35% (17/49) worked in community/public health areas. The knowledge and skills domains consisted of themes related to teaching and learning, including assessing, planning, and evaluating. Attitudes expressed included considering learners as colleagues and the training of learners as a professional responsibility. Perceived barriers to training preceptors included workload demands and a lack of recognition from peers and employers for this work. Dietitian preceptor training opportunities ranged from no training to formal programs.
Conclusions: These findings are integral to the basic understanding of the desired KSA and training needs of Canadian dietitian preceptors.

Résumé

Objectif: Déterminer, au moyen de consultations auprès de diététistes canadiens, les connaissances, aptitudes et attitudes souhaitées pour les précepteurs, de même que les possibilités de formation et les obstacles qui empêchent la formation des précepteurs.
Méthodes: Pour cette étude qualitative, une enquête à questions ouvertes a été distribuée par voie électronique à 100 répondants clés de partout au Canada. Les répondants possédaient de l'expérience en tant que précepteurs ou avec des diététistes préceptrices. On a demandé aux répondants de réfléchir aux connaissances, aptitudes et attitudes souhaitées, de même qu'aux besoins de formation et aux obstacles qui empêchent la formation des précepteurs. Des réponses ont été mises au point pour chacune de ces catégories en fonction des réponses des répondants.
Résultats: Quarante-neuf répondants clés ont participé à l'enquête; il s'agit d'un taux de réponse de 49%. Parmi les répondants, 41% (20/49) travaillaient en milieu clinique et 35% (17/49), dans la communauté ou en santé publique. Les connaissances et les aptitudes étaient associées à l'enseignement et à l'apprentissage, entre autres à l’évaluation et à la planification. Parmi les attitudes mentionnées, les répondants ont mentionné qu'il fallait considérer les personnes en apprentissage comme des collègues et que la formation de ces personnes devait être une responsabilité professionnelle. Les obstacles perçus quant à la formation des précepteurs comprenaient leur charge de travail et le manque de reconnaissance des pairs et des employeurs pour ce type de travail. Les possibilités de formation pour les diététistes préceptrices allaient d'aucune formation à des programmes de formation formels.
Conclusions: Ces conclusions sont fondamentales à la compréhension des connaissances, aptitudes et attitudes souhaitées, et des besoins de formation des diététistes précepteurs canadiens.

Get full access to this article

View all available purchase options and get full access to this article.

Information & Authors

Information

Published In

cover image Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research
Volume 72Number 3September 2011
Pages: e147 - e154

History

Version of record online: 19 August 2011

Authors

Affiliations

Roseann Nasser, MSc, RD, CNSD
Clinical Nutrition Services, Regina Qu'Appelle Health Region, Regina, SK
Catherine Morley, PhD, PDt, FDC
School of Nutrition and Dietetics, Acadia University, Wolfville, NS
Stephanie L. Cook, MSc, RD
Clinical Nutrition Services, Regina Qu'Appelle Health Region, Regina, SK
Jean Coleman, MSc, RD
Dietetic Internship, Regina Qu'Appelle Health Region, Regina, SK
Shawna Berenbaum, PhD, RD, FDC
College of Pharmacy and Nutrition, University of Saskatchewan, Saskatoon, SK

Metrics & Citations

Metrics

Other Metrics

Citations

Cite As

Export Citations

If you have the appropriate software installed, you can download article citation data to the citation manager of your choice. Simply select your manager software from the list below and click Download.

There are no citations for this item

View Options

Get Access

Login options

Check if you access through your login credentials or your institution to get full access on this article.

Subscribe

Click on the button below to subscribe to Canadian Journal of Dietetic Practice and Research

Purchase options

Purchase this article to get full access to it.

Restore your content access

Enter your email address to restore your content access:

Note: This functionality works only for purchases done as a guest. If you already have an account, log in to access the content to which you are entitled.

View options

PDF

View PDF

Media

Media

Other

Tables

Share Options

Share

Share the article link

Share on social media